Ο Όμιλος VW στοχεύει αξία για την Porsche έως και 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε IPO

3
Ο Όμιλος VW στοχεύει αξία για την Porsche έως και 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε IPO

Ο Όμιλος Volkswagen παίρνει η θυγατρική της Porsche μέσω μιας αρχικής δημόσιας προσφοράς και την Κυριακή επιβεβαίωσε ότι η περίοδος προσφοράς θα ξεκινήσει στις 20 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την αναμενόμενη ημερομηνία κλεισίματος οκτώ ημέρες αργότερα.

Ο Όμιλος VW θα τιμολογήσει τις μετοχές σε ένα εύρος από 76,50 ευρώ έως 82,50 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο στο ανώτατο όριο τιμής θα αποτιμήσει την Porsche στα 75 δισ. ευρώ (περίπου 75 δισ. δολάρια). Οι μετοχές θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Η αποτίμηση, αν και μικρή σε σύγκριση με την Tesla, είναι μεγαλύτερη από την κεφαλαιοποίηση άλλων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών όπως η BMW (49 δισεκατομμύρια ευρώ) και η Mercedes-Benz (61 δισεκατομμύρια ευρώ) και πλησιάζει την κεφαλαιοποίηση του ομίλου VW στα 88 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Πιστεύουμε ότι η Porsche AG, με το ισχυρό επιχειρηματικό της μοντέλο και τις συναρπαστικές οικονομικές επιδόσεις της, είναι έτοιμη να λανσάρει την IPO της», δήλωσε ο Lutz Meschke, αντιπρόεδρος και επικεφαλής οικονομικών και IT της Porsche.

Πριν από την IPO, η Porsche έχει διαιρεθεί σε 911 εκατομμύρια μετοχές, κατανεμημένες ομοιόμορφα μεταξύ προνομιούχων και κοινών μετοχών. Οι προνομιούχες μετοχές δεν έχουν δικαίωμα ψήφου αλλά συνοδεύονται από υψηλότερα μερίσματα. Έως και 113.875.000 προνομιούχες μετοχές θα προσφερθούν στους επενδυτές στην IPO.

Η Porsche SE, η εταιρεία χαρτοφυλακίου που ανήκει στην πλειοψηφία των οικογενειών Porsche και Piëch, και ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ομίλου VW, σχεδιάζει να αποκτήσει το 25% συν μία μετοχή των κοινών μετοχών στην τιμή των προνομιούχων μετοχών συν 7,5% premium, μια κίνηση που θα παράσχει στην εταιρεία χαρτοφυλακίου μια ανασταλτική μειοψηφία και, ως εκ τούτου, θα επηρεάσει τυχόν βασικές αποφάσεις.

Τα κρατικά επενδυτικά αμοιβαία κεφάλαια από το Άμπου Ντάμπι, τη Νορβηγία και το Κατάρ, καθώς και η επενδυτική εταιρεία T. Rowe Price, θα αποκτήσουν προνομιούχες μετοχές συνολικής αξίας έως 3,68 δισ. ευρώ στο ανώτατο όριο τιμής, δήλωσε ο Όμιλος VW.

Εάν η IPO αποδειχθεί επιτυχής, ο Όμιλος VW μπορεί να ακολουθήσει μια δημόσια εγγραφή με πρόσφατα καθιερωμένη εταιρεία μπαταριών PowerCo. Μιλώντας σε μια παρουσίαση επενδυτών τον Ιούλιο, ο Arno Antlitz, οικονομικός διευθυντής του VW Group, είπε ότι η εταιρεία μπαταριών έχει συσταθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνει δυνατή μια εισαγωγή στο χρηματιστήριο το επόμενο έτος ή το 2024. Η PowerCo είναι υπεύθυνη για τις παγκόσμιες δραστηριότητες μπαταριών του Ομίλου VW. Η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια για έξι εργοστάσια μπαταριών στην Ευρώπη και εξετάζει το ενδεχόμενο να ιδρύσει εργοστάσια και στη Βόρεια Αμερική.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά από Motor Authorityσυντακτικό συνεργάτη του ClassicCars.com.

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply